Скъпи приятели, с вълнение ви съобщавам, че приех поста министър на

...
Скъпи приятели, с вълнение ви съобщавам, че приех поста министър на
Коментари Харесай

Иво Сиромахов: Приех поста министър на културата, благодаря Ви г-н Наско!

Скъпи другари, с вълнение ви оповестявам, че одобрих поста министър на културата. Това написа във Facebook профила си сценаристът и създател Иво Сиромахов. Публикацията е инспирирана от странното видео на министъра на културата Атанас Атанасов. Ето целия пост без редакторска интервенция: 

Няколко часа обмислях, претеглях плюсовете и минусите. Проведох напрегнати диалози с представители на ръководещата коалиция, и показах опасения, че може би не съм задоволително квалифициран за този пост.

Но те ми споделиха: Бе кво ти пука, по този начин или другояче по-зле не може да стане.

И евентуално са прави.

Никога не съм бягал от отговорност. Когато има да се свърши нещо, аз отивам и го приключвам.

Така ще направя и с българската просвета.

В никакъв случай не недооценявам свършеното от моя предходник, господин Наско. Той е приключил много работа и аз ще се опитам да надграждам върху стореното от него.

Благодаря Ви за свършената работа, господин Наско.

Ето какво считам да направя в мандата си като министър:

1. Традиции и последователност

За никого не е загадка, че най-силните години на българската просвета са били по времето на Людмила Живкова. Имало е доста банкети в креативните съюзи, почивни станции на писателите, на актьорите, на филмовите дейци, на композиторите, на художниците и така нататък

Смятам да ги възстановя.

2. Творчески оценки

Незабавно ще върна званията заслужил актьор, национален актьор, заслужил художник, национален художник, заслужил активист на културата и така нататък

Това ще издигне българските създатели на високо равнище.

Званията ще се дават по заслуги към ръководещата коалиция. Заслужили и национални ще станат всички, които са помагали на ръководещите в предизборните акции било то с песни, било със скечове, било с изявленията. Първият, който ще бъде почетен със званието национален актьор, е огромният български артист Асен Блатечки. (Той ще ми бъде и консултант по въпросите на театъра).

3. Финансова промяна - облекчения и тласъци

Ще освободя от налози бакшишите, които музикантите получават по време на участия. Това е креативен труд и за него би трябвало да има данъчни облекчения.

Финансирането от министерството на културата ще мине напълно на планов принцип. Тоест пари от страната ще получават всички създатели, които основават творби в поддръжка на властта. Да речем стихотворец, който напише една надарена, прочувствена поема, отдадена на някой министър или народен представител, ще може да получи финансиране от министерството в размер до 10 хиляди лв.. Ако художник му нарисува добър портрет и министърът или народен представител е удовлетворен от портрета – министерството ще отпуска до 20 хиляди лв..

По този метод ще се поощрят положителните практики в българската просвета.

4. Ръководен екип

Като свои заместник-министри в екипа си ще привлека експерти с потвърдени качества в менажирането на културните процеси.

Инж. Митко Димитров ще бъде първи заместник-министър, като в същото време поема дирекция " Музика и оптимизъм “.

Г-н Вежди Рашидов одобри да управлява банкетната активност, в тази област той има голям опит.

Г-жа Лили Иванова ще оглави дирекция " Памет българска “.

Филмопроизводството ще бъде управлявано от млад експерт с съвременно мислене и голям опит в продуцирането на филмчета в Youtube. Името му ще Ви оповестя по-късно.

Благодаря на всички, които ме поддържаха.

Ще се постарая да не ви отчайвам. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР